>
Community

Het hardloop vragen(v)uurtje met: Emmeke Schalken

Deze week aan de start: Emmeke Schalken, 23 jaar en student health food management in Maastricht. Deze Brabantse is hardlopend te vinden in de Limburgse heuvels, maakt graag muziek en, zoals ze zelf zegt: ‘I loooove food’.

Hardlopen is volgens ons voor iedereen. Of je nu een marathontraining aan het doen bent of eindelijk die eerste 5km overwonnen hebt: beide zijn enorme prestaties! In deze tweewekelijkse rubriek laten we dan ook diverse hardlopers, elk met hun eigen doelen en verhaal, aan het woord. Deze week aan de start: Emmeke Schalken, 23 jaar en student health food management.

Emmeke Schalken, 23 jaar en student health food management in Maastricht. Op het moment hardlopend te vinden in de Limburgse heuvels, maar vergis je niet, deze vrolijke hardloper komt oorspronkelijk uit Brabant. Naast hardlopen maakt ze graag muziek en, zoals ze zelf zegt: ‘I loooove food’, dus een dagje koken en bakken slaat ze zéker niet af.


Wanneer en waarom ben je begonnen met hardlopen; wat was je motivatie?

Ik weet nog heel goed dat ik naar de brugklas ging. De zomervakantie die eraan vooraf ging was ik er constant mee bezig. Mijn zus, die vijf jaar ouder is, moest de hele vakantie lang allerlei vragen over de middelbare school voor me beantwoorden. Zo kwam ik erachter dat we tijdens gym de 'bruggetjesloop' zouden moeten gaan doen. Ze vertelde dat je 1 km moest hardlopen en daarop beoordeeld zou worden. De afstand van 1 km zei me niet zoveel, maar ik wilde niks aan het toeval overlaten en besloot te gaan oefenen in de vakantie. Mijn zus fietste met mij mee naar de bushalte, die precies een kilometer van ons huis vandaan lag. Eenmaal daar aangekomen, wisselden we, en fietste ik terug. Nou, die gymlessen hebben niet bepaald mijn passie voor het hardlopen aangewakkerd, haha! Lopen voor punt, verschrikkelijk! Jaren later ben ik het hardlopen pas echt serieus gaan oppakken en kreeg ik er plezier in!


Wat vind je het mooiste aan hardlopen?

Afgelopen oktober liep ik samen met mijn vriend onze eerste marathon in Amsterdam. Niet-hardlopende vrienden vroegen achteraf met verbazing aan me waar ik toch in godsnaam allemaal aan denk tijdens het hardlopen, vier uur lang! Het begin van die vier uur bestond uit lekker kletsen met m'n vriend, rondkijken en genieten van alles wat we zagen. Daarna werd het zwaar, en ging m'n verstand totaal op nul, dus dacht ik helemaal nergens aan. En dat vind ik zo mooi aan hardlopen, gewoon soms even lekker helemaal nergens aan denken. Ene voet voor de andere zetten, that's it.

Waar ik ook ontzettend van hou is de spirit van de 'hardloop community'. Je kan met twintigduizend man dezelfde marathon lopen, met elite atleten en fanatieke amateurs. De één doet er twee uur over, de ander vijf, maar dat maakt allemaal niks uit, iedereen support elkaar! Ieder loopt z'n eigen tempo, en ieder wordt daarbij in z'n waarde gelaten.  


Hoeveel tijd per week besteed je aan hardlopen?

Ik merkte voorheen dat ik vaak niet de deur uit ging omdat ik vond dat ik te weinig tijd had (lees: 'ik heb 'maar' drie kwartier). Onzin natuurlijk! Korte en rustige loopjes geven net zo goed toegevoegde waarde aan je training! Om mezelf te dwingen vaker dan drie keer per week de deur uit te gaan en ook korte loopjes te leren accepteren doe ik nu een zogenaamde runstreak: iedere dag een run. Mijn vriend doet met me mee, zodat we elkaar kunnen motiveren. Ik zit nu per week ongeveer op 5,5 à 6 uur totaal, soms een kwartiertje per dag, soms twee uur.

Loop je wedstrijden, en zo ja, hoe bereid je je daarop voor?

Jazeker! Ik hou van wedstrijden. De voorbereiding hangt af van het doel. Zo liep ik laatst de kwart marathon van Egmond aan Zee samen met m'n zus om haar te supporten. Haar tempo ligt wat lager dan dat van mij en omdat het ook om 'maar' tien kilometer ging heb ik me daar niet specifiek op voorbereid, gewoon lekker van genoten. Als ik me ergens voor inschrijf en ik wil echt voor een PR gaan, ligt dat natuurlijk anders. Dan worden zowel trainingen als voeding daar op aangepast. Verder goed slapen, en al beginnen met veel drinken twee dagen van te voren.

Wat doe je om tijdens een run gefocust te blijven?

Vroeger luisterde ik altijd en alleen maar muziek tijdens het hardlopen. Als ik m'n oortjes kwijt was, kon de training niet doorgaan, haha! Ik dacht dat ik niet zonder kon. Tot het moment dat ik me aansloot bij een hardloopvereniging. Het was natuurlijk niet erg sociaal om met muziek aan in een groep te lopen, dus ging ik zonder. Vanaf dat moment,  heb ik het niet meer anders gedaan. Zo zie je maar: soms moet je gewoon eens iets proberen in plaats van koppig vol te houden dat het toch niks voor je is! Heel af en toe luister ik nog wel eens naar een podcast, die dan ook meestal over hardlopen gaat. En de focus, die komt vanzelf.

Pas je je voeding aan op het hardlopen?

Ja, en nee. Natuurlijk sla ik een pasta op de avond voor een race niet af! Maar, ik let er niet extreem veel op tenzij het echt om een groter doel gaat, bijvoorbeeld voorafgaand en tijdens de marathon. In zo’n periode neem ik bijvoorbeeld ook gelletjes tijdens het lopen, waar ik dan ook mee oefen tijdens de trainingen.

Herinner je je allereerste run? Vertel ons er vooral meer over!

De allereerste georganiseerde loop die ik deed was the caveman run, een obstacle run in Valkenburg. We zouden 18 kilometer gaan lopen, waarvan we na de inschrijving pas besefte dat het twee keer hetzelfde rondje van 9 kilometer was; beetje flauw vond ik dat. Toen we eenmaal die eerste ronde hadden gehad, vonden we het zó leuk, dat we alleen maar blij waren dat we nog een keer mochten, haha! Sindsdien heb ik eigenlijk nooit meer een obstacle run gedaan, omdat ik 'echt' hardlopen toch wel het allerleukst vind.

Wat was tot nu toe je favoriete run en waarom?

Dat kan er maar één zijn, de marathon van Amsterdam. Vanaf de eerste meters tot en met de finish heb ik die samen gelopen met m'n vriend. Echt on-ge-loof-lijk. Als ik eraan terug denk wil ik gelijk weer. Het was heel gek om aan iets te beginnen dat we nog nooit gedaan hadden. Tot kilometer 33 kenden we het, dat hadden we getraind, maar wat zou er daarna gaan gebeuren! Het bleek magisch: geen kramp, geen hongerklop, gewoon super relaxt uitgelopen met nog een versnelling in de laatste twee kilometer.

Bovendien, hadden we een supporter team bestaande uit familie en vrienden die in drie groepen langs het parcours stonden. M'n hand stond vol gekrabbeld met wel 12 kilometer punten waar we hen konden verwachten. Allemaal heel bijzonder. Ik heb dan ook zeker een traantje gelaten toen de medaille om m'n nek werd gehangen.

Welke run staat als volgende op de planning?

Over twee maanden staat de halve marathon van Berlijn op de planning. Ik ben heel benieuwd naar deze historische halve marathon waar vaak toptijden worden gelopen!

Wat zijn je hardloop dromen voor de toekomst?

Een tweede marathon lopen onder de vier uur. In Amsterdam liepen we zonder tijdsdoel en liepen we puur om te genieten van onze eerste marathon, wat het een fijne ervaring maakte. Bij een volgende marathon zou ik toch wel graag die 7 minuten nog sneller willen lopen!

Tot slot: vertel ons je tips & tricks om mee te geven aan mede-runners.

Oke, let op! Mijn toptip: In een tijd waar elke training wordt gedeeld via Strava, Instagram, noem het maar op, moet je opletten dat je blijft lopen voor jezelf! Ik merk vaak dat lopers korte of langzame loopjes niet willen uploaden. Als 'ie wordt geupload staat er vaak een beschrijving bij die 'verklaart' waarom de loop 'kort' of 'langzaam' is. Dit is echt nergens voor nodig! Ten eerste loop je voor jezelf, en niet voor kudos, likes, of reacties van anderen. Ten tweede zijn herstelloopjes/langzame loopjes essentieel voor je training. Dus: gooi het gewoon lekker allemaal online en dek je niet in! Niet elke loop hoeft sneller of langer te zijn dan de voorgaande, het is geen wedstrijdje wie als eerst een blessure heeft.

En daar zijn wij het helemaal mee eens! Bedankt voor je prachtige verhaal.

Meer van Emmeke zien? Ze is ook op Instagram te vinden: @emmekeschalken

Ben jij klaar voor een vragen(v)uurtje, of ken je iemand die iedereen moet leren kennen? Stuur dan vooral een berichtje naar britt@sprintshot.com

See you next time!

Liefs,

Het Sprintshot TeamBritt Beckers
Co-Founder @Sprintshot
MAAK DEEL UIT VAN DE COMMUNITY
Op de hoogte blijven?
Thanks! Je maakt nu deel uit van de community.
Oeps! Er ging iets mis bij het invullen van je e-mailadres.